Vrbice, Kobylí

Dnešní výlet byl za odměnu. K tomu nám počasí přálo, byl krásný sluneční den. Navštívili jsme obec Vrbice. Byť je to obec vzdálena od Hustopečí jen 17 km, mnozí jsme zde ještě nebyli. Pan Dufek novým autobusem zavezl na Vrbici. Přijal nás velmi empatický starosta pan Bílek. Autobus nemohl zajet až ke kostelu, zde pan starosta na základě naší dohody, zavezl méně pohyblivé naše členy až ke kostelu. V kostele nás pan starosta seznámil s historií kostela, fary a farské zahrady, historií obce, plány do budoucna. Opravená mohyla Osvobození, větrným mlýnem, z místa Na Stráži jsme měli výhled do dalekého okolí. Při příznivým počasí jsou vidět Bílé Karpaty. Prošli jsme sklepními uličkami. Vrbická zvláštnost – několik pater sklepů. Pan starosta se nám věnoval, zřídka kdy se setkávám s tak empatickým člověkem, ochotným, který se snaží pomoct, vstřícné milé přijetí. Děkujeme.

Z Vrbice jsme jeli do nedalekého Kobylí. Pan starosta Kobylí Kotík za námi přijel na parkoviště pod rozhlednou. Odvezl některé účastníky až k rozhledně, ještě se otočil, aby odvezl další méně zdatné. Rozhledna je od parkoviště vzdálená asi 1 km do kopce. Rozhledna je přístupná i pro vozíčkáře, přístup je šikmý, pozvolný. Výhled do širokého okolí byl odměnou za náročný přístup. Na rozhledně děvčata zazpívaly krásné moravské písničky. Pan starosta Kotík je také velice ochotný, empatický, vše na čem jsme se domluvili, navzdory náročnému programu, který musí řešit, splnil. Děkujeme.

Následovala prohlídka Muzea. Paní Obadalová nás seznámila s historií muzea. Muzeu obce Kobylí se podařilo vybudovat rozsáhlou národopisnou expozici, která v blízkém okolí těžko hledá konkurenci. V současnosti si můžeme v muzeu prohlédnout expozici věnovanou historii Kobylí a vývoji kobylského kroje, nádherné kroje, stylově upravenou selskou kuchyň a jizbu, prohlédnout si expozici věnovanou nářadí a větším zemědělským strojům. Na závěr sladká tečka káva, čaj a k tomu dvojctihodné koláče, trdelníky, přesňáky, které připravily tetičky. Velmi jsme si pochutnali, vše výborné. Moc děkujeme.

Na závěr ještě jednou poděkování oběma starostům za jejich obětavé, milé, vstřícné přijetí. Veškerou péči k naší generaci. To se bohužel vytrácí ze současné společnosti

Hlavní navigace:

 

Krásné podzimní dny.

 

Členská schůze organizace 15. 11. 2024 ve 14 hod ve Společenském domě, Herbenova, Hustopeče

 

 

 

Vytvoření webových stránek zajistila

Firma Graweb, jmenovitě pan Kamil Konečný, nám sponzoruje vytvoření našich webových stránek. Jeho firma nám také tyto stránky vytvořila. Děkujeme mu za jeho spozorský dar.

Chceme, aby nejen naši členové, ale i široká veřejnost, byli informováni o naší činnosti.